Forskellige slags vegetarer

vegetarer spiser kun eller næsten kun vegetabilske fødevarer
Der findes flere former for vegetarer og mange forskellige meninger om den bedste vegetarkost

Vegetarer spiser kun eller hovedsageligt vegetabilske fødevarer. En vegetar spiser ikke kød fra dyr, men nogle vegetarer spiser produkter, der kommer fra dyr såsom mælkeprodukter og æg.

Især i de senere år er andre definitioner blevet populære — fx flexitar (der også spiser kød) og pescovegetar (der også spiser fisk).

Oprindeligt er definitionen på vegetar en person, der kan spise noget fra dyr (mælk, ost, æg) men ikke dyrene selv. En veganer er en person, som slet ikke spiser noget fra dyr. Det bør stadig være de grundlæggende definitioner.

Selv om de fleste vegetarer supplerer vegetabilske fødevarer med mælkeprodukter og/eller æg, er det fælles for dem alle, at kosten er baseret på vegetabilske fødevarer, og er uden eller næsten uden animalske fødevarer.

Lad os først definere nogle vigtige ord:

Vegetabilske fødevarer er al mad, der kommer fra planteriget. Altså fx korn, gryn, mel, bønner, linser, ærter, frø, nødder, grøntsager, svampe, tang, frugter og bær.

Animalske fødevarer er alle fødevarer, der kommer fra dyr eller fisk – altså fx kød, fjerkræ, fisk, æg og mælkeprodukter.

Traditionelt set er der fire kategorier af vegetarer: veganer, lakro-ovo-vegetar, lakto-vegetar og ovo-vegetar.

Veganer: Spiser kun vegetabilske fødevarer. Vegansk kost udelader alle animalske fødevarer og inkluderer altså hverken kød, fjerkræ, fisk, æg eller mejeriprodukter. Veganere undgår også produkter, der stammer fra dyr (fx læder, uld og pels).

Lakto-ovo-vegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske fødevarer, men også mælkeprodukter og æg. (Lakto = mælk, ovo = æg). Lakto-vegetarisk kost udelukker altså kød, fisk, fjerkræ og æg, men omfatter mælkeprodukter som mælk, ost, yoghurt og smør.

Lakto-vegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske fødevarer, men også mælkeprodukter. Undgår æg.

Ovo-vegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske fødevarer, men også æg. Undgår mælkeprodukter. Ovo-vegetarisk kost udelukker kød, fjerkræ, skaldyr og mejeriprodukter, men inkluderer æg.

Andre betegnelser, der normalt ikke betragtes som “rigtige” vegetarer

Der findes flere betegnelser for en vegetarisk kost, og der kommer jævnligt flere til! Det kan for nogle virke en smule forvirrende.

Traditionelt set er der kun fire slags egentlige vegetarer — veganer, vegetar, lakto-ovo-vegetar, lakto-vegetar og ovo-vegetar — (de fire kategorier nævnt nedenfor), men vi ser nu oftere begreber som flexitar og pesco-vegetar, der betegner personer, som langt overvejende spiser vegetabilske fødevarer, men også inkluderer begrænsede mængder kød eller fisk i deres.

Mange føler med rette, at definitionen på vegetar bliver udvandet, hvis en person, der inkluderer fisk, rødt kød, kylling i kosten også kalder sig vegetarer. Ikke desto mindre bruges nedenstående udtryk ofte:

Flexitar eller semi-vegetar

Semi-vegetar eller flexitar: Spiser hovedsageligt vegetarisk, men inkluderer også lejlighedsvis kød og evt. andre animalske fødevarer i kosten.

Pesco-vegetar: Spiser hovedsageligt vegetabilske fødevarer, men inkluderer fisk og skaldyr i kosten (pesco = fisk).

Pollotar: Spiser hovedsageligt vegetabilske fødevarer. Spiser ikke rødt kød (hød fra firbenede dyr), fisk eller skaldyr, men spiser fjerkræ.

En kombination af pescetar og pollotar, bliver nogle gange betegnet pesco-pollotar.

Plantebaseret

En plantebaseret kost er en betegnelse, der kort fortalt dækker over en hvilken som helst kost, som kun eller hovedsageligt består af planter.

Når du fravælger animalske fødevarer, er det vigtigt, at du samtidig er ekstra omhyggelig med at sammensætte din kost, så den indeholder tilstrækkelige mængder af alle nødvendige næringsstoffer. Læs mere under Næringsstoffer i vegetarkost.

Skriv en kommentar