En plantebaseret kost er sund

Det er som regel underforstået, at en plantebaseret kost stort set kun indeholder sunde vegetabilske fødevarer — altså frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder, frø og kerner — og enten slet ikke eller kun i begrænset omfang indeholder animalske og stærkt forarbejdede fødevarer.

Alle meget planterige måder at spise på — lige fra veganer til hovedsageligt planter — bliver ofte inkluderet under begrebet plantebaseret kost.

Plantebaseret er en bredere definition end vegetar- eller veganerkost, men er også en definition, der oftest i højere grad tager sundhed med i betragtning. Kosten har med andre ord som regel et lavere indhold af sukker, salt, mættet fedt og raffinerede fødevarer.

Når vi siger plantebaseret er det altså mere eller mindre underforstået, at vi kun eller langt overvejende spiser hele planter eller planter, der er så tæt som muligt på deres naturlige form og derfor kun er minimalt forarbejdet.

DTU (Danmarks Tekniske Universitet) har defineret plantebaseret som en kost uden eller med et lavt indhold af animalske fødevarer.

De nyeste officielle kostråd kan med lidt god vilje kaldes plantebaseret. Det samme kan middelhavskosten, DASH-kosten og flere andre måder at spise på, som enten helt eller hovedsageligt indeholder sunde vegetabilske fødevarer. Også den kost, som de lever af i de såkaldte Blue Zones (de områder, hvor mange bliver rigtig gamle), betragtes som plantebaseret, fordi den hovedsageligt består af hele vegetabilske fødevarer, selv om den også inkluderer en vis mængde kød, mælkeprodukter, æg og fisk.

De fleste fagfolk definerer en plantebaseret kost som en kost, der hovedsageligt eller udelukkende består af planter — frugt, grønt, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø — som enten er uforarbejdede eller skånsomt forarbejdede.

Fødevarestyrelsen kalder den kost, de anbefaler, for en planterig kost.

I visse henseende kan det være svært at skelne mellem begreber som planterig og plantebaseret.

_____

Der er flere definitioner, men når de store sundhedsorganisationer såsom Verdensorganisationen for Kræftforskning (WCRF) og American Institute for Cancer Research (AICR) samt de fleste forskere og andre fagfolk anbefaler en plantebaseret kost, mener de en kost, der kan indeholde en vis mængde animalske fødevarer, men som er baseret på hele eller letforarbejdede planter. Kosten indeholder ingen eller kun mindre mængder stærkt forarbejdede fødevarer.

AICR (American Institute for Cancer Research) definerer plantebaseret kost som: ” … I sin bredeste definition er en plantebaseret kost bygget op omkring en tallerken der hovedsageligt er fyldt op med grøntsager, frugter, fuldkorn og bønner. Uanset hvordan den defineres, er forskere, diætister og andre sundhedsprofessionelle meget enige om, at en plantebaseret kost giver stærke sundhedsmæssige fordele ….”

Læs også om forskellige slags vegetarer