Kalk i vegetarkost

kalk i bladgrøntsager
Du kan let få nok kalk fra vegetabilske fødevarer

Får du nok kalk (calcium)?

Der er rimelig stor forskel på, hvad de forskellige lande anbefaler som den daglige tilførsel af kalk.

I USA anbefaler de 1.000 mg dagligt, i England 700 mg og i Danmark 800 mg.

Forskellen afspejler, at man ikke er helt sikker og/eller, at nogle lande indregner en større sikkerhedsmargen end andre.

Du kan let få nok kalk i kosten, selv om du udelader alle mælkeprodukter og kosttilskud med kalk. Det kræver dog en smule opmærksomhed, indtil du har lært, hvilke vegetabilske fødevarer, der er rige på kalk, og hvordan du sammensætter en kost, der indeholder nok.

Nogle vegetarer (især veganere eller “næsten-veganere”) løber en stor risiko ved at have et alt for lille indtag af kalk i forhold til den anbefalede daglige tilførsel. I nogle kredse er holdningen nemlig den, at vi ikke behøver at bekymre os om kalk overhovedet (fordi vi ikke spiser kød, fordi visse folkeslag ser ud til at klare sig fint med meget små mængder i kosten eller baseret på andre tvivlsomme argumenter).

Nogle veganere — som både spiser fedtfattigt (så de optager D-vitamin lidt dårligere) samtidig med, at de får for lidt D-vitamin fra solen eller kosttilskud (D-vitamin er nødvendig for optagelsen af calcium), og som indtager et godt stykke under den anbefalede daglige tilførsel — har væsentlig øget risiko for, at deres knogler afkalker.

Svage knogler er ofte ikke noget man mærker, før det er for sent. Afkalkning af knogler er en meget langsom proces, og de alvorlige konsekvenser opleves typisk først sent i livet.

Hvis du ikke får mindst 600 mg dagligt i kosten, er det sandsynligvis en god ide, at du justerer lidt på din kost eller supplerer den med kosttilskud eller fødevarer, der er rige på kalk.

Den bedste kalk får du fra rigtig mad — og ikke fra den, der er tilsat mad eller piller, selv om tilskud i nogle tilfælde er en fordel eller nødvendig.

Tabel der viser kalk i vegetabilske fødevarer

Du kan bruge søgefeltet for at finde indholdet af calcium i en bestemt fødevare.

Du kan klikke på calcium i tabellen, for at se hvilke vegetabilske fødevarer, der indeholder mest/mindst calcium.

Fødevare (pr. 100 g) Calcium (mg)
Abrikos 14
Abrikos, tørret 55
Agurk med skræl 16
Agurk uden skræl 14
Agurk, sylt m. dild, rå 57
Alfalfa, Lucerne, frøspire 32
Ananas 15
Ananaskirsebær 9
Appelsin 40
Artiskok 44
Artiskokhjerter, konserves, i lage 31
Artiskokhjerter, konserves, i olie 24
Artiskokhjerter, marinerede 71
Asparges, frost, kogt 18
Asparges, grønne 24
Asparges, hvide 17
Asparges, hvide, konserves, i lage 15
Asparges, kogt 23
Aubergine 9
Avocado 12
Azuki bønner, kogt 28
Azuki bønner, tørrede 66
Bambusskud, konserves 8
Bambusskud, Makino bambu, kogt 26
Bambusskud, Moso bambu, rå 55
Banan 5
Basilikum 177
Basilikum, tørret, krydderi, urt 2240
Batat, sød kartoffel 30
Batat, sød kartoffel, bagt, med skræl 38
Batat, sød kartoffel, chips, snacks 59
Batat, sød kartoffel, kogt, med skræl 27
Bitter melon 20
Bladbede, sølvbede 51
Bladbede, sølvbede, kogt i letsaltet vand 58
Bladselleri 40
Blomkål 22
Blomme 7
Blåbær 6
Blåbær, frosne 9
Blåbær, vild 13
Boghvede, hel 18.0
Boghvede, kogt m. salt 7.0
Boghvedemel 41.0
Boghvedenudler 27.0
Broccoli 47
Broccoli, frost, kogt 33
Broccoli, kogt 40
Brombær 29
Brombær, vild 5
Brune bønner, tørrede 135
Brød, Franskbrød 53.0
Brød, Grahamsbrød 15.0
Brød, hvid hvede, hjemmelavet, m. salt 12.0
Brød, knækbrød, fuldkorn, rug 31.0
Brød, knækket hvedekerner 43.0
Brød, pitabrød, fuldkornshvede 15.0
Brød, pitabrød, hvid hvede 13.0
Brød, rugbrød, fuldkorn, m. salt 28.0
Brød, rugbrød, lyst, m. salt 24.0
Brød, rugbrød, mørkt, m. salt 39.0
Brød, rugbrød, Pumpernickel, m. salt 68.0
Brød, Rundstykke, bolle, fuldkornshvede, m. salt 16.0
Brød, Rundstykke, bolle, hvede, m. salt 26.0
Brød, Tortilla, fuldkornshvede 15.0
Brød, Tvebakker 27.0
Brøndkarse 120
Bulgur 35.0
Bulgur, kogt, u. salt 10.0
Byg 33.0
Byg, Perlebyg 29.0
Byg, Perlebyg, kogt, u. salt 11.0
Bygflager 13
Bygmel 32.0
Carambol, stjernefrugt 3
Cashewnød 37
Cashewnød, olieristet 43
Cashewnød, tørristet 45
Cayote, Keyote 17
Cherimoya 6
Chili, peber, stærk, rød 14
Citron, citron skal 134
Citron, uden skal 26
Clementine 30
Cornflakes, uspecificeret 7.0
Daddel, deglet noor 39
Daddel, Jujube, frisk, Kina 30
Daddel, Jujube, tørret, Kina 50
Daddel, medjool 64
Dild 208
Dild, frø, tørret 1516
Durian 5
Fennikel, knold 49
Fennikelfrø, tørret, krydderi 1196
Fersken 6
Figen 35
Figen, tørret 162
Forårsløg 72
Ginkgo biloba nødder, konserves 4
Ginkgo biloba nødder, tørrede 20
Goji bær, tørret 190
Granatæble 10
Grape, rød 22
Græskar 21
Græskarblomster (50 stk) 39
Græskarfrø, tørrede 46
Græskarfrø, tørristede 52
Grønkål 150
Grønkål, frost, kogt 138
Grønne bønner, frost 42
Grønne bønner, Haricots vert 50
Guavabær 18
Gulerod 33
Hasselnød, tørret 114
Hasselnød, tørristet 123
Havregryn, uspecificeret 52.0
Havregryn, uspecificeret, kogt, 84% vand, u. salt 9.0
Havtorn 10
Hestebønner, friske grønne 22
Hestebønner, friske grønne, kogt 18
Hestebønner, tørrede 103
Hestebønner, tørrede, kogt 36
Hindbær 25
Hirse, Foxtail hirse, hele korn 4.8
Hirse, hele korn, kogt 3.0
Hirse, Proso hirse, hele korn 9.5
Hirseflager, uspecificeret 9.5
Hirsemel 14.0
Hivdløg, pulver, krydderi 79
Hvede, Durum 34.0
Hvede, Spelt 27.0
Hvede, Spelt, kogt 10.0
Hvedegryn, mannagryn, semulje 33.0
Hvedekerner 32.0
Hvedekim 45.0
Hvedeklid 75.8
Hvedemel 15.0
Hvedemel, fuldkorn 34.0
Hvedemel, Grahamsmel 30.0
Hvide bønner, kogt 69
Hvide bønner, tørrede 147
Hvidkål 40
Hvidløg 18
Hyldebær 38
Hørfrø 255
Ingefær, rod, Kina 27
Ingefær, rod, pulver, krydderi 195
Jordbær 16
Jordnød, kogt med salt 55
Jordnød, olieristet 61
Jordnød, tørret 92
Jordnød, tørristet 58
Jordnøddesmør, u. salt, fin 49
Jordnøddesmør, u. salt, knas 45
Jordskok 27
Jordskok, kogt 26
Julesalat 21
Kakaopulver 128
Kaki, Sharon 8
Kaktusfigen 56
Karse 81
Kartoffel chips, franske kartofler 21
Kartoffel, pommes frites, friturestegte 19
Kartoffel, uspecifik 12
Kartoffelmel 65
Kastanje 19
Kastanje, ristet 29
Kidney bønner, kogt 28
Kidney bønner, tørrede 143
Kidney bønnespirer 17
Kikærter, kogt 49
Kikærter, tørrede 57
Kinakål 42
Kinaradise 27
Kirsebær, sur 16
Kirsebær, sød 13
Kiwi 25
Knoldselleri 42
Knudekål, glaskål 24
Kokoscreme, fløde 11
Kokosmælk 18
Kokosnød 14
Kokosnød, tørret, mel, skiver 26
Koriander, blade og stilk 61
Kumquat, guldorange (dværgappelsin) 62
Kvæde 11
Kørvel, blade og stilk 400
Kålroe 41
Lima bønner, butter beans, tørrede 81
Lima bønner, butter beans, tørrede, kogt 17
Lime 33
Linser, kogte, uspecificeret 19
Linser, tørrede, uspecificeret 70
Linsespirer 25
Litchi 5
Loganbær, frosne 26
Loquat 16
Lotus 45
Lotus, kogt 26
Lucernespire, Alfalfa frøspire 32
Lupin 176
Lupin, kogt 51
Løg 23
Løg, ristede løg -
Løgringe, indbagte, frostede, opvarmede i ovn 31
Macadamia 85
Majroe 30
Majskerner, frost 4.7
Majskolbe, rå 4.0
Majsmel, fuldkorn 7.0
Majsstivelse 2.4
Mandarine, Tangerine, Ponkan 37
Mandel 269
Mandel, blancheret 236
Mandel, honning ristet 263
Mandel, tørristet 268
Mango 11
Mango, tørret, sødet 58
Maniok, Kassava, Topioka 16
Melbanan, plantain 3
Melon, Cantaloupe 9
Melon, Casaba 11
Melon, Honningmelon 6
Melon, Vandmelon 7
Meter bønner, asparges bønner, Kina 40
Miso, sojapasta 57
Mung bønner, tørrede 132
Mung bønner, tørrede, kogt 27
Mung bønnespirer 13
Muskatnød, hel, krydderi 184
Mysli, Mysli, m. tørrede frugter, nødder og hørfrø, uspecificeret 36.0
Mælkebøtte, blade 187
Nektarin 6
Nudler, æggenudler 5.0
Okra 81
Oliven, grønne, syltede, konserves 52
Oliven, sorte, syltede, konserves 88
Paksoi, pak-choi 105
Papaya 20
Paradisæble 18
Paranød 160
Passionsfrugt 12
Pasta, Spaghetti med spinat, kogt i letsaltet vand 30.0
Pasta, Spaghetti med spinat, tørret 58.0
Pasta, Spaghetti, fuldkornshvede 34.0
Pasta, Spaghetti, fuldkornshvede, kogt i letsaltet vand 13.0
Pastinak 33
Peberfrugt, grøn 10
Peberfrugt, rød 7
Peberrod 120
Pecannød 70
Pecannød, olieristet 67
Pecannød, tørristet 72
Persille 153
Persillerod 46
Pinjekerner 16
Pinto bønner, kogt 46
Pinto bønner, tørrede 113
Pistacienød 105
Pistacienød, tørristet 107
Porre 42
Pralbønner, frisk 46
Pralbønner, frisk med bælg 33
Pralbønner, frisk med bælg, skiver, kogt i vand 22
Pralbønner, tørrede 101
Purløg 92
Pære 9
Rabarber 115
Radise 25
Ribs 33
Ris nudler, brune ris nudler 10.0
Ris nudler, hvide ris nudler 18.0
Ris nudler, hvide ris nudler, kogt 4.0
Ris nudler, sorte ris nudler, 55% sorte ris, 45% hvide ris 20
Ris, brune, lang 12.0
Ris, brune, lang, kogt 3.0
Ris, brune, parboiled 8.0
Ris, brune, parboiled, kogt 3.0
Ris, grødris, brune 33.0
Ris, grødris, hvide 9.0
Ris, hvide glutinous ris 11.0
Ris, hvide glutinous ris, kogt 2.0
Ris, hvide, lang 28.0
Ris, hvide, lang, kogt 10.0
Ris, hvide, lang, parboiled 71.0
Ris, hvide, lang, parboiled, kogt 19.0
Ris, røde glutinous ris 11.8
Ris, sorte glutinous ris 8.8
Ris, vilde ris 21.0
Ris, vilde ris, kogt 3.0
Risklid 57.0
Rismel, brun 11.0
Rismel, hvide 5.0
Rismel, hvide, glutinous 17.6
Rosenkål, frost 26
Rosenkål, uspecificeret 23
Rosiner, tørret vindrue, kernefri 50
Rugflager 16.0
Rugkerner 24.0
Rugmel, fint 24.0
Rugmel, mørk, fuldkorn 37.0
Rugmel, sigt 13.0
Rødbede 25
Rødbede, konserves uden sukker 18
Rødkål 45
Rødkål, kogt 42
Salat, egeløv 50
Salat, endive, escarol, frisé 52
Salat, feldsalat, vårsalat, kornsalat 38
Salat, hovedsalat 52
Salat, iceberg 18
Salat, radicchio 19
Salat, romaine 47
Salat, ærteskud 36
Savoykål 35
Sesamfrø, afskallede 60
Sesamfrø, tørrede 975
Sesamfrø, tørristede 989
Sesamsmør, tahini, fra ikke ristede frø 420
Sesamsmør, tahini, fra ristede frø 426
Sojabønner, grønne, edamame, rå, frosne 86
Sojabønner, grønne, kogt 145
Sojabønner, grønne, rå 197
Sojabønner, tørrede 194
Sojabønner, tørrede, kogt 102
Sojabønner, tørrede, tørristet 140
Sojabønner, udblødte, før spiring 72
Sojabønnespirer, kort 67
Sojabønnespirer, lang 68
Sojamel 206
Sojamel, ristet 188
Solbær 55
Solsikkefrø, tørrede 78
Solsikkefrø, tørristede 57
Sorte bønner, black turtle, konserves 35
Sorte bønner, black turtle, tørrede 160
Sorte sojabønner, fermenterede 143
Sorte sojabønner, tørrede 170
Sorte sojabønner, tørristet 204
Sorte sojabønner, udblødte, før spiring 101
Sorte sojabønnespirer 165
Spidskål 35
Spinat 127
Squash, butternut 48
Squash, spaghetti 23
Squash, zucchini 20
Stikkelsbær 27
Svamp, Champignon, brun 18
Svamp, Champignon, hvid 6
Svamp, Enoki, brun 2
Svamp, Enoki, hvid 1
Svamp, Judasøre 27
Svamp, Kantarel 15
Svamp, Kejserhat 1
Svamp, Maitake 1
Svamp, Morel 43
Svamp, Portobello 3
Svamp, Shiitake 3
Svamp, Shiitake, tørrede 31
Svamp, Straw, Paddy, konserves 6
Svamp, Østershat 3
Sveske, tørret blomme 43
Tang, agar 54
Tang, agar, tørret 625
Tang, arame, tørret, Japansk -
Tang, kombu 91
Tang, kombu, tørret, uspecificeret 790
Tang, nori, tørret, uspecificeret 298
Tang, spirulina, tørret 120
Tang, wakame 150
Tang, wakame, tørret, uspecificeret 825
Tofu ost, Tofuru, fermenteret, saltet 188
Tofu yogurt 118
Tofu, blød 111
Tofu, fast 201
Tofu, hård 345
Tomat, uspecificeret 10
Tranebær 8
Tyttebær 25
Valnød 98
Vandkastanje, Kina, frisk, rå 3
Vandkastanje, Kina, konserves 3
Vandmelonfrø, tørrede 54
Vignabønner, Sorte øjne bønner, umodne 126
Vignabønner, Sorte øjne bønner, umodne, kogt 128
Vindrue, rød, grøn, stenfri 10
Voksbønner, rå 45
Wasabi, japansk peberrod 128
Wok blanding, frossne grøntsagsblanding 41.0
Yams, Dioscorea 17
Æble, med skal, uspecificeret 6
Ærter, grønne, dybfrost 35
Ærter, grønne, rå 39
Ærter, sukkerærter 45
Ærter, tørrede 37
Ærtespirer 36

Som du kan se fra ovenstående tabel, er det ikke svært at få nok kalk, blot du er opmærksom på, at din daglige kost alt i alt eller i gennemsnit indeholder omkring eller tæt på 800 mg.

En europæisk undersøgelse viste for nogle år siden, at veganere havde en 30 % højere risiko for knoglebrud sammenlignet med kødspisere, men de havde også et signifikant lavere indtag af kalk end ikke-veganere. Når forskerne kun vurderede de veganere, der fik mindst 525 mg kalk om dagen, fandt de ingen øget risiko for knoglebrud.

(Kilde: Appleby P, Roddam A, Allen N, Key T. Comparative fracture risk in vegetarians and nonvegetarians in EPIC-Oxford. Eur J Clin Nutr 2007;61:1400-6.)

Læs evt. mere om undersøgelsen i artiklen: Anbefalet calciumindtagelse måske for høj

Ifølge den undersøgelse, gælder det altså om, at du som vegetar, der undgår mælkeprodukter, indtager mindst 525 mg kalk dagligt.

Det er dog sandsynligvis klogt at satse på at nå eller komme tæt på de anbefalede 800 mg dagligt.

Hvis du undgår for meget sukker, slik, sodavand, alkohol, kun indtager lidt salt, spiser mange grøntsager, får nok protein, får nok D-vitamin, dyrker motion, og på andre måder har en knoglevenlig livsstil, kan du sandsynligvis klare dig med mindre end de anbefalede 800 mg dagligt og måske en del mindre.

Hvis der er en del kalk- og knoglefjendtlige faktorer i din livsstil, bør du satse på, at din kost mindst indeholder de anbefalede 800 mg.

Kalk har ikke alene betydning for knogler, muskler og nerver, men indgår også i en lang række processer i kosten.

En kommentar til “Kalk i vegetarkost”

Skriv en kommentar