Fytin, fytinsyre, calcium og dine knogler

Fytin i bælgfrugter, kornprodukter og nødder

Ved et uheld faldt jeg over en artikel på mejeri.dk, hvor der blandt andet står om fytin eller fytinsyre: “Fytinsyre i fuldkorn binder calcium, så det er vanskeligt at optage …  Nogle fødevarer indeholder stoffer, der kan reducere optagelsen af calcium f.eks. … phytinsyre i kornprodukter og bælgfrugter. Det kan være en udfordring at få … Læs mere

Proteiner til ældre — for muskelmasse og muskelfunktion

Proteiner til ældre

Har ældre brug for mere protein eller kan en mere proteinrig kost skade mere, end den gavner? I en ny rapport fra DTU står der på side 33: »For aldersgruppen 65+ er det vigtigt med et højere proteinindtag end for den øvrige voksenbefolkning for at forebygge tab af muskelmasse og muskelfunktion (Nordisk Ministerråd 2014). Aldersgruppen 65+ … Læs mere

Skræmmekampagne om B12-vitamin eller et reelt problem?

B12-mangel er reelt problem for mange

En artikel på videnskab.dk gav flere steder anledning til en del debat og påstande om, at der var en skræmmekampagne i gang imod veganerkost. Der er aspekter vedr. B12-vitamin, som ikke nævnes eller uddybes i artiklen, men ellers ser jeg artiklen som seriøs og relevant, og har svært ved at finde fejl i den. Lad … Læs mere

Monoumættede fedtsyrer fra planter kan mindske dødsfald fra hjertesygdom og andre årsager

monoumættede fedtsyrer fra planter eller animalske fødevarer

En kost, der er rig på monoumættede fedtsyrer fra planter var i en ny omfattende undersøgelse forbundet med en lavere risiko for at dø af hjertesygdomme eller andre årsager sammenlignet med en kost, der var rig på monoumættede fedtsyrer fra dyr. Kilder til plantebaserede monoumættede fedtstoffer omfatter olivenolie og andre vegetabilske olier, avocadoer og mange … Læs mere

Stor forskel på kødprotein og proteiner fra nødder og frø

Protein fra nødder sundere end kødprotein

En ny undersøgelse foretaget af forskere i Californien og Frankrig har konstateret, at kødprotein er forbundet med en kraftig øget risiko for hjertesygdomme, mens protein fra nødder og frø gavner hjertet. Forskerne analyserede data fra hele 81.337 deltagere, og konkluderede: at mennesker, der indtog store mængder kødprotein, oplevede en stigning på 60 % i hjerte-kar-sygdomme … Læs mere