En undersøgelse fra University of Bath, der er udgivet i Cell Reports Medicine, viser, at ketogene diæter kan øge kolesterolniveauet og reducere gavnlige tarmbakterier.
53 raske voksne fulgte enten en diæt med moderat sukkerindhold (kontrolgruppe), en diæt med lavt sukkerindhold (mindre end 5 % af kalorierne fra sukker) eller en ketogen diæt (keto), hvor mindre end 8 % af kalorierne kom fra kulhydrater. Deltagerne fulgte diæterne i 12 uger.
Resultatet viste blandt andet:
Keto-diæten hæver kolesterolniveauet, især det “dårlige” LDL-kolesterol. Diæten øgede apolipoprotein B (apoB), som forårsager plakopbygning i arterierne. I modsætning hertil reducerede diæten med lavt sukkerindhold signifikant LDL-kolesterol.
Keto ændrede sammensætningen af mikrober i tarmen. Især de gavnlige bifidobakterier blev reduceret. Denne bakterie har en bred vifte af fordele: producerer b-vitaminer, hæmmer patogener og skadelige bakterier og sænker kolesterol. Sukkerbegrænsning påvirkede ikke tarmmikrobiomets sammensætning signifikant.
Begge diæter resulterede i fedttab: Keto-diæt resulterede i et gennemsnit på 2,9 kg fedtmassetab pr. person, mens den sukkerbegrænsede diæt resulterede i et gennemsnit på 2,1 kg fedtmassetab pr. person efter 12 uger.
Den ledende forsker Aaron Hengist udtaler: “På trods af reduktion af fedtmasse øgede den ketogene diæt niveauet af ugunstige fedtstoffer i blodet hos vores deltagere, som, hvis det opretholdes over år, kan have langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser såsom øget risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde.”
Dr. Russell Davies, der ledede mikrobiomforskningen, forklarer, hvorfor keto kan påvirke tarmsundheden negativt:
“Kostfibre er afgørende for overlevelsen af gavnlige tarmbakterier som bifidobakterier. Den ketogene diæt reducerede fiberindtaget til omkring 15 gram om dagen, hvilket kun er halvdelen af det anbefalede indtag. Denne reduktion i Bifidobakterier kan bidrage til betydelige langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser såsom en øget risiko for fordøjelsessygdomme som irritabel tarmsygdom, øget risiko for tarminfektion og en svækket immunfunktion.”
Kilder:
Aaron Hengist, Russell Davies m.fl. Ketogenic diet but not free-sugar restriction alters glucose tolerance, lipid metabolism, peripheral tissue phenotype, and gut microbiome: RCT. Cell Rep Med. 2024 Aug 20;5(8):101667. doi: 10.1016/j.xcrm.2024.101667. Epub 2024 Aug 5. PMID: 39106867; PMCID: PMC11384946.
Pressemeddelelse: Ketogenic Diet reduces friendly gut bacteria and raises cholesterol levels.
Kommentar:
Det er sundere, at vælge en varieret planterig eller plantebaseret kost, men for de personer der af en eller anden grund ønsker at prøve keto, er det muligt at vælge en plantebaseret version af keto, og derved undgå forhøjet kolesterol og for lav indtagelse af kostfibre.
Du kan læse om en plantebaseret eller vegansk version af keto mange steder på nettet. Blandt andet her: Vegan Keto Diet Guide: Benefits, Foods and Sample Menu.