Forskere ved Loma Linda University Health fandt — efter en analyse af data fra mere end 88.000 forsøgspersoner fra Adventist Health Study-2 — at vegetarisk kost er forbundet med lavere dødelighed.
Fraser udtaler, at hans forskerhold fandt, at adventist-vegetarer generelt havde omkring 12 % mindre risiko for død sammenlignet med adventist-ikke-vegetarer.
Pescetarer (personer der spiser fisk og skaldyr som supplement til en ellers vegetarisk kost) havde en 18 % mindre risiko for død. Vegetarer, der inkluderede mejeriprodukter og æg i kosten, havde en 15 % mindre risiko for at dø. Veganere havde samlet set mindre end 3 % nedsat risiko for død.
Der blev imidlertid observeret lidt højere dødelighed pga. neurologiske tilstande som slagtilfælde, demens og Parkinsons sygdom hos ælder vegetarer (over 80 år), sammenlignet med ældre, der ikke var vegetarer. Pescetarer havde en lille men mærkbar fordel i forhold til andre vegetarer.
“Disse øgede risici for neurologiske tilstande blandt vegetarer i deres 80’ere var ikke store, men der foregår noget der, som vi ikke bør ignorere, hvis vi ønsker, at den vegetariske fordel skal fortsætte for alle vegetarer i deres senere år,” udtaler den ledende forsker Gary Fraser.
Kilder:
Pesco-vegetarian diets best for reducing risk of death in elderly
Kilde: Grace P Abris, David J Shavlik, Roy O Mathew, Fayth M Butler, Jisoo Oh, Rawiwan Sirirat, Lars E Sveen, Gary E Fraser. Cause-specific and all-cause mortalities in vegetarian compared with those in nonvegetarian participants from the Adventist Health Study-2 cohort. The American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2024.07.028
____
Kommentar:
Undersøgelsen peger på mange fordele ved en vegetarkost. Den peger også på, at ældre mennesker ikke har de samme fordele fra en vegetarkost, medmindre de inkluderer fisk i kosten (pescetarisk kost).
Efterhånden som vi bliver ældre, får vi sværere ved at optage næringsstoffer.
Det er sandsynligt, at ældre vegetarer, der samtidig gør noget ekstra for at sikre nok protein, B12-vitamin, omega-3, jod, zink og selen i kosten (næringsstoffer som fisk er rige på), vil klare sig mindst lige så godt som pescetarer.
Vi får se, hvad fremtidige undersøgelser viser om det.