Selen i vegetarkost

Selen i paranødder
Paranødder indeholder meget selen

Eftersom Norden er et at de selenfattigste områder i verden, har vegetabilske fødevarer dyrket i de nordiske lande et relativt lavt selenindhold.

Den anbefalede daglige tilførsel af selen er 55 mikrogram.

Eksempler på funktioner

Selen bidrager til:

  • den normale funktion af skjoldbruskkirtlen
  • den normale funktion af immunforsvaret
  • beskyttelse mod oxidative skader.

Virker som antioxidant sammen med blandt andet E-vitamin. Beskytter celler mod iltning.

Eksempel på mangelsymptomer er hjertesygdomme, gigtlidelser, hudproblemer, svækket syn.

Ifølge en dansk undersøgelse får veganere for lidt selen i kosten, hvilket på længere sigt kan føre til mangelsygdomme. Selenmangel kan blandt andet føre til svækkelse af hjertemuskulaturen og give stærke rytmeforstyrrelser.

Eftersom der er øget risiko for, at vegetarer kan få selenmangel, er det fornuftigt, at du regelmæssigt inkluderer selenrige fødevarer i din kost eller tager kosttilskud, der indeholder selen, hvis du ikke dagligt får nok fra din kost.

Tjek tabellen: Næringsstoffer i vegetabilske fødevarer

  1. Indstil tabellen til “all” i feltet “Vis [ … ] linjer”.
  2. Klik på selen i tabellen, og fødevarer med mindst selenindhold vises nu på listen.
  3. Klik igen, og du kan se fødevarer med det højeste selenindhold.

Ifølge tabellen er her nogle af de vegetabilske fødevarer med det højeste selenindhold:

Selen i vegetabilske fødevarer

Som du kan se fra ovenstående — og især den mere detaljerede tabel på kalorietabel.dk — er det ikke svært at undgå selenmangel, blot du er opmærksom på, at din daglige kost alt i alt eller i gennemsnit indeholder ca. 55 mikrogram.

Overdosering kan ske, hvis selentilskud indtages i store mængder. Indtag aldrig over 200 mikrogram som kosttilskud.

Skriv en kommentar