Hæmjern øger risiko for type 2-diabetes

Nyt studie finder en signifikant sammenhæng mellem hæmjern, der findes i rødt kød og andre animalske produkter, og risikoen for type 2-diabetes.

Forskere analyserede data om 37.544 personer og fandt en signifikant sammenhæng mellem højere hæmjernindtag og risiko for type 2-diabetes.

En ny undersøgelse ledet af forskere ved Harvard T.H. Chan School of Public Health har vist, at højere indtag af hæmjern, den type der findes i rødt kød og andre animalske produkter — i modsætning til ikke-hæmjern, der hovedsageligt findes i plantebaserede fødevarer — var forbundet med en højere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Deltagerne i den gruppe, der indtog mest hæmjern, havde en 26 % højere risiko for at udvikle type 2-diabetes end dem, der indtog mindst hæmjern.

I overensstemmelse med tidligere undersøgelser fandt forskerne ingen signifikante sammenhænge mellem indtag af ikke-hæmjern fra kost eller kosttilskud og risiko for type 2-diabetes.

“Denne undersøgelse understreger vigtigheden af ​​sunde kostvalg i diabetesforebyggelse,” udtaler en af forskerne Frank Hu, professor i ernæring og epidemiologi. “Reduktion af hæmjernindtaget, især fra rødt kød, og at vælge ​​en mere plantebaseret kost kan være effektive strategier til at sænke risikoen for diabetes.”

Kilder:

Wang, F., Glenn, A.J., Tessier, AJ. et al. Integration of epidemiological and blood biomarker analysis links haem iron intake to increased type 2 diabetes risk. Nat Metab (2024). https://doi.org/10.1038/s42255-024-01109-5

Significant link found between heme iron, found in red meat and other animal products, and type 2 diabetes risk.

Læs mere om jern i en plantebaseret kost.