Stor betydning, at gravide får nok jod

Lave jodniveauer hos gravide udgør en risiko for fostrets intellektuelle udvikling.

En ny undersøgelse understreger, hvor vigtigt det er at være opmærksom på jodindtagelsen på en plantebaseret kost. Det gælder især gravide.

Et stigende antal unge kvinder har øget risiko for at få børn født med neurologiske tilstande på grund af for lidt jod i kosten.

En lille pilotundersøgelse foretaget af University of South Australia, der sammenligner jodniveauer mellem 31 veganske/plantebaserede deltagere og 26 alt-spisere, har understreget den potentielle sundhedsrisiko.

Urinprøver viste 44 µg per liter i den plantebaserede gruppe sammenlignet med kødspisernes 64 µg per liter. Ingen af grupperne kom tæt på Verdenssundhedsorganisationens anbefalede 100 µg per liter.

Deltagere fra begge grupper, der fravalgte jodberiget salt, havde alvorlige mangelfulde jodniveauer på i gennemsnit 23 µg per liter.

Mild til moderat jodmangel påvirker den mentale sundhed og kan blandt andet påvirke sprogudvikling og hukommelse.

Mere om jod i en plantebaseret kost her.

Fødevarestyrelsen skriver om emnet her.

Hele den videnskabelige artikel om undersøgelsen kan læses her.

Pressemeddelelse om undersøgelsen.

Kilder til jod i kosten inkluderer jodberiget salt, fisk og skaldyr, tang, æg og mejeriprodukter. Veganere bør enten inkludere små mængder tang i kosten eller tage kosttilskud, der indeholder jod.

Skriv en kommentar