Fytin, fytinsyre, calcium og dine knogler

Ved et uheld faldt jeg over en artikel på mejeri.dk, hvor der blandt andet står om fytin eller fytinsyre:

Fytinsyre i fuldkorn binder calcium, så det er vanskeligt at optage …  Nogle fødevarer indeholder stoffer, der kan reducere optagelsen af calcium f.eks. … phytinsyre i kornprodukter og bælgfrugter. Det kan være en udfordring at få dækket sit daglige calciumbehov uden mejeriprodukter, da alternative fødevarer indeholder en lavere mængde calcium.”

De linker til en artikel på Københavns Universitet om problemerne med fytin, der er skrevet af Arne Astrup. Han skriver blandt andet: “Phytin eller phytinsyre findes i kornprodukter (især i skaldelene), i bælgfrugter og visse nødder. Phytinsyre er i stand til at binde mineraler som kalcium, jern, zink og magnesium og gøre det sværere for tarmen at optage dem. …

(Opdatering: Det ser ud til at Københavns Universitet har slettet deres side om phytin, efter første udgave af denne artikel, men mejeri.dk og maelken.dk har i skrivende stund ikke rettet linket til artiklen og har ikke rettet deres mangelfulde/misvisende oplysninger om fytin).

Problemet her er ikke, at det, som Arne Astrup og mejeri.dk skriver, er forkert. Fytin kan i en vis udstrækning hæmme optagelsen af calcium, men det er kun en lille del af historien om fytin og fytinholdige fødevarer, og langt fra den vigtigste!

Problemet er, at mejeri.dk (og i øvrigt også maelken.dk) vælger at linke til en artikel på Københavns Universitets hjemmeside, som ikke er opdateret omkring fytin, uden at nævne eller henvise til de undersøgelser, der viser, at fytin og fytinholdige fødevarer sandsynligvis gavner og styrker dine knogler (mere om det og de videnskabelige referencer lige om lidt).

Problemet er også, at de ved bedre. Det kan naturligvis ikke helt udelukkes, at de ikke følger med og derfor ikke kender til den forskning, der viser en knoglestyrkende virkning fra at spise fytinholdige fødevarer, men den mulighed anser jeg som ret utænkelig, eftersom nogle af disse undersøgelser er 8-10 år gamle. Både mejeri.dk og maelken.dk gør jo også på andre måder en del ud af at fortælle om og henvise til undersøgelser, der har relation til calcium, mælk og knogler (de undersøgelser, de kan bruge som argumenter for at sælge mælk). Set herfra er det derfor nærmest utænkeligt, at det er en fejl. På den anden side er det ret forkastelig, hvis de bevidst fejlinformerer og udelader så vigtige oplysninger.

Hvis maelken.dk og mejeri.dk gav alle relevante oplysninger om fytin, ville det give læserne af deres tekster et helt andet syn på fytinholdige fødevarer, og mange ville netop inkludere disse fødevarer i deres kost, for at styrke knoglerne.

Lad os tage et kig på undersøgelserne, som viser, at det er en rigtig god ide at inkludere fytinholdige fødevarer i kosten — også for dine knoglers skyld.

For 10 år siden (2008) viste en undersøgelse, der involverede i alt 1.906 deltagere, at knoglemineraltætheden steg, når indtagelsen af fytin steg. Indtagelse af fytin havde en beskyttende virkning mod knogleskørhed, og forskerne konkluderede at et lavt indtag af fytin bør betragtes som en risikofaktor for osteoporose (knogleskørhed). [1]

Med andre ord mener forskerne, at det er risikabelt for knoglesundheden at spise fødevarer, der indeholder for lidt fytin.

Det er ret forskelligt fra det som maelken.dk og mejeri.dk insinuerer i deres udtalelser og links.

For 8 år siden (2010) viste en undersøgelse, der involverede 180 kvinder efter overgangsalderen, det samme. Indholdet af fytin i urinen stiger, når kosten indeholder mere fytin. Undersøgelsen viste, at knoglemineraltætheden var signifikant højere i lændehvirvelsøjlerne og lårbenshalsen hos kvinder, som havde et højt niveau af fytin i urinen sammenlignet med kvinder, der havde et lavt indhold af fytin i urinen. Forskerne konkluderer at fytin måske endda kan bruges til at behandle knoglerelaterede sygdomme [2].

En undersøgelse fra 2013 med 157 kvinder efter overgangsalderen viste, at høje koncentrationer af fytin i urinen kunne sættes i forbindelse med mindre tab af knoglemasse i lændehvirvelsøjlen over 12 måneder og med reduceret 10 års sandsynlighed for knoglebrud, hvilket tyder på, at øget indtag af fytin kan forhindre udvikling af knogleskørhed [3].

I en undersøgelse fra 2012 skriver forskerne at fytin hæmmer nedbrydningen af knoglevæv og kan vise sig nyttig i behandling af knogleskørhed [4].

Konklusion: Spis fytinholdige fødevarer — også for dine knoglers skyld!

Læs også artiklerne:

Referencer:

[1] Lopez-Gonzalez AA, Grases F, Roca P, et al: Phytate (myo-inositol hexaphosphate) and risk factors for osteoporosis. J Med Food 2008;11:747-752.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053869

[2] Lopez-Gonzalez AA, Grases F, Perello J, et al: Phytate levels and bone parameters: a retrospective pilot clinical trial. Front Biosci (Elite Ed) 2010;2:1093-1098.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20515779

[3] Lopez-Gonzalez AA, Grases F, Monroy N, et al: Protective effect of myo-inositol hexaphosphate (phytate) on bone mass loss in postmenopausal women. Eur J Nutr 2013;52:717-726.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22614760

[4]. Arriero Mdel M, Ramis JM, Perello J, et al: Inositol hexakisphosphate inhibits osteoclastogenesis on RAW 264.7 cells and human primary osteoclasts. PLoS One 2012;7:e43187.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0043187

Første udgave af artiklen: 1. maj 2018.


Opslag og debat om dette indlæg kan også foregå i Facebook-gruppen vegetarkost.


Skriv en kommentar