En kost, der er rig på monoumættede fedtsyrer fra planter var i en ny omfattende undersøgelse forbundet med en lavere risiko for at dø af hjertesygdomme eller andre årsager sammenlignet med en kost, der var rig på monoumættede fedtsyrer fra dyr.
Kilder til plantebaserede monoumættede fedtstoffer omfatter olivenolie og andre vegetabilske olier, avocadoer og mange nødder og frø. Kilder til animalske monoumættede fedtstoffer omfatter mejeriprodukter (ikke-fedtreducerede), æg, fjerkræ, rødt kød og fisk.
Forskerne brugte data om 63.412 kvinder fra the Nurses’ Health Study og 29.966 mænd fra the Health Professionals Follow-Up Study.
- Deltagere med et højere indtag af monoumættede fedtsyrer fra planter havde 16 % lavere risiko for død uanset årsag, sammenlignet med de deltagere, der havde et lavere indtag.
- Deltagere med et højere indtag af monoumættede fedtsyrer fra dyr havde en 21 % højere risiko for død uanset årsag.
- Udskiftning af mættede fedtstoffer, raffinerede kulhydrater eller transfedtstoffer med samme antal kalorier fra monoumættede fedtsyrer fra planter (2-5 % af total kalorieindtagelse) kan mindske risikoen for død pga. hjertesygdomme og død uanset årsag med mellem 10 og 15 %.
- Udskiftning af monoumættede fedtsyrer fra dyr med samme mængde kalorier fra monoumættede fedtsyrer fra planter kan reducere risikoen for dødsfald pga. hjertesygdomme og dødsfald uanset årsag med mellem 24 % og 26 %.
Kilde: Mono-unsaturated fats from plants, not animals may reduce risk of death from heart disease and other causes. American Heart Association Meeting Report – Poster Presentation MP40 – Session MP07.
En anden undersøgelse viste for ikke så længe siden, at mere umættet og mindre mættet fedt giver lavere kolesteroltal. Sunde overvægtige, der indtog en kost rig på umættet fedt og fattig på mættet fedt, reducerede deres samlede kolesterol med 10 point.
Kommentar:
Vi mangler stadig en god sammenligning mellem en meget fedtfattig kost (omkring 10% fedt) fra sunde fødevarer sammenlignet med en kost, der er mere rig på umættet fedt/monoumættet fedt fra planter, men fra denne undersøgelse kan vi konkludere, at monoumættede fedtstoffer fra planter er væsentlig sundere end monoumættede fedtstoffer fra animalske fødevarer.
Fedt og fedtstoffer er et rimeligt kompliceret emne. Efter min mening kan vi indtil videre konkludere, at det for de fleste mennesker er sundest:
- at sænke kostens indhold af mættet fedt og især mættet fedt fra animalske fødevarer
- at vælge umættet fedt i stedet for mættet fedt (planter i stedet for animalsk, fravælge palme- og kokosolie)
- at vælge monoumættet fedt fra planter frem for monoumættet fedt fra dyr eller raffinerede kulhydrater
- at vælge en relativ fedtfattig kost, så længe kosten indeholder nok af alle essentielle fedtstoffer. Det er uvist og ukendt, hvilken mængde fedt i kosten, der er sundest, og måske betyder det ikke noget eller ikke ret meget, så længe fedtstofferne kommer fra uraffinerede vegetabilske fødevarer
- at sikre en fornuftig balance mellem omega-3 og omega-6. De fleste vil have gavn af mere omega-3/mindre omega-6. Læs evt. mere om omega-3 i vegetarkost her.
Spørgsmål eller debat om dette indlæg eller andre emner i Facebook-gruppen Vegetarkost.