Skræmmekampagne om B12-vitamin eller et reelt problem?

En artikel på videnskab.dk gav flere steder anledning til en del debat og påstande om, at der var en skræmmekampagne i gang imod veganerkost.

Der er aspekter vedr. B12-vitamin, som ikke nævnes eller uddybes i artiklen, men ellers ser jeg artiklen som seriøs og relevant, og har svært ved at finde fejl i den.

Lad os kort gennemgå artiklens påstande:

B12-mangel kommer snigende over flere år, og kan være svært at spotte – både for dig selv og for din læge.

Korrekt. Det er muligt at mangle B12-vitamin uden at opleve symptomer eller kun opleve subtile eller vage symptomer, som du ikke umiddelbart sætter i forbindelse med B12-mangel. Senere i forløbet bliver mangelsymptomerne dog lettere at genkende.

Læs evt. om mangelsymptomer her.

Et lavt niveau af B12 i kroppen kan forårsage alvorlige sygdomme såsom blodmangel, symptomer fra nervesystemet og svækkede chancer for at blive gravid. Længere tids B12-mangel kan give varige nerveskader.

Korrekt. Mangel kan medføre mange alvorlige symptomer og tilstande. Det alvorligste problem med B12-vitamin er de uoprettelige skader, der kan opstå i nervesystemet.

Det er især vegetarer og veganere, der risikerer at mangle B12-vitamin. Personer, der holder sig til en vegansk eller vegetarisk kost, risikerer at opbygge B12-mangel i løbet af nogle år.

Korrekt, men det kan gå hurtigere. Det afhænger helt af, hvor store depoter, du har af vitaminet. Du kan ikke vide, hvor store dine depoter af B12 er, men hvis du har været vegetar eller på vej til at blive vegetar i mange år, og du ikke har taget kosttilskud med B12-vitamin, er dine depoter sandsynligvis ikke fyldt op, og der kan hurtigt opstå B12-mangel, hvis du fravælger kosttilskud med B12-vitamin.

Læs evt. mere om B12-mangel.

Optagelse af B12-vitamin kan være et problem. Vitaminpiller kan hjælpe nogle, men de virker ikke for alle. Optagelsen af B12 er rimelig kompliceret. Du kan kun optage en mindre mængde ad gangen. Hvis B12-mangel skyldes, at du ikke kan optage B12 fra kosten eller via en vitaminpille, skal du fortsætte i livslang behandling med højdosis B12, enten som injektioner eller som en daglig vitaminpille med op til en mg B12 (1.000 µg).

Korrekt. En almindelig vitaminpille med et normalt indhold på få mikrogram (µg) vil ikke være nok, hvis der er problemer med optagelsen.

Optagelsen af vitaminet sker normalt via mavens såkaldte recepter-system (Intrinsic Factor), men hos nogle mennesker er dette system helt eller delvist sat ud af kraft.

Perniciøs anæmi er lav blodprocent, som skyldes nedsat optagelse af B12 på grund af sygdom i mavesækken.

Når du vælger en stærk B12 smeltetablet, optager du vitaminet på tre måder:

  1. via mundens slimhinder (på samme måde, som hvis du brugte kosttilskud i form af spray med B12)
  2. via den normal måde (intrinsic factor)
  3. via passiv diffusion (hvor vitaminet optages direkte via tarmvæggen ind i blodstrømmen).

Stærke B12 smeltetabletter er den letteste måde at tage B12-vitamin på, og det er samtidig den mest sikre metode (du får B12, uanset om du har problemer med optagelsen eller alt fungerer, som det skal).

Læs evt. mere om optagelse af B12-vitamin.

Efter konstateret mangel, tager det år at genoprette et normalt indhold af B12 i kroppen, hvis du alene vil genoprette dit lave kropsindhold med en daglig vitaminpille.

Korrekt. Det tager meget lang tid at genopbygge depoterne efter B12-mangel, og det vil tage mange år, hvis du forsøger med en almindelige dosering af tilskud, og måske bliver depoterne aldrig fyldt helt op igen, hvis du kun tager en almindelig vitaminpille. Det er dog som regel rimelig let og hurtigt at genoprette et normalt niveau af B12-vitamin i blodet, hvis du blot tager de rigtige tilskud og doserer korrekt.

Konklusion: Tag altid kosttilskud med B12-vitamin, når du har valgt en plantebaseret kost — uanset om du er veganer eller blot overvejende spiser vegetabilske fødevarer. Veganere bør tage mere og være ekstra påpasselige med at få nok B12.

Læs mere om B12-vitamin.


Stil spørgsmål, kom med en kommentar eller skriv selv et opslag om emnet i gruppen vegetarkost på facebook


Skriv en kommentar